.:.
  #1  

Senioriteitslijst

« Vorige hoofdstuk   Encyclopedie
  Volgende hoofdstuk »

De senioriteitslijst is een lijst van verkeersvliegers werkzaam bij een bepaalde Luchtvaartmaatschappij, gerangschikt op aantal dienstjaren. De senioriteit bepaalt wanneer iemand in aanmerking komt voor een upgrade (promotie). De lijst biedt hiermee gelijke kansen aan iedereen. De lijst is een eenvoudige opsomming van namen, functies, jaar van indiensttreding en jaar van pensionering.

Hoewel het systeem vaak ter discussie staat, met name als een andere lijst geintegreerd moet worden, is de concensus dat het systeem duidelijkheid en rust biedt. Er hoeft niet onderling geconcurreerd te worden zoals in het bedrijfsleven en het is niet nodig bij het management de eigen kwaliteiten voor het voetlicht te brengen (waarbij het de vraag zou zijn hoe een vlieger dat dan wel zou moeten doen) in de hoop op een promotie.

Jobhoppen


Omdat de senioriteit verband houd met de datum van indiensttreding, is het meestal een stap terug wanneer men naar een andere maatschappij overstapt. Men verliest de opgebouwde senioriteit en komt onderaan de lijst van de nieuwe maatschappij te staan. Motieven om dit toch te doen kunnen bijv. zijn: betere perspectieven later in de loopbaan of de wens om weer in Nederland te gaan werken.

Integratie van nieuwe vliegers


De lijst zorgt doorgaans wel voor problemen als een Luchtvaartmaatschappij wordt overgenomen door een grotere maatschappij. Hoe worden de nieuwe vliegers dan geintegreerd in de bestaande senioriteitslijst? Hier staan de twee groepen vliegers tegenover elkaar. Vliegers op de bestaande lijst willen hun aanstaande kansen op een upgrade niet zien vertragen. Echter, indien de nieuwe vliegers op de nieuwe lijst worden gezet, met behoud van hun senioriteit, passeren zij de bestaande vliegers. De nieuwe vliegers willen uiteraard hun eigen senioriteit niet kwijt raken en zullen er alles aan doen om niet onderaan de lijst te komen. Het zorgt voor een onaangename situatie. In het verleden zijn dergelijke problemen voorgekomen met de integraties van KLM Cityhopper / KLM en KLM Uk / KLM.

Links
Uitspraak Hoge Raad, Parallel Entry (KLC vliegers) versus KLM en VNV
Gelijke arbeid, gelijk loon?

ę Vorige hoofdstuk   Encyclopedie
  Volgende hoofdstuk Ľ

Contributors: Diana
Gemaakt door Diana, 29-10-2007 om 12:23
Laatst bewerkt door Diana, 29-10-2007 om 12:23
0 reacties , 9254 keer bekeken
Antwoord
Article Tools
Weergavemodus

Plaatsingsregels
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn UTC +2. De tijd is nu 00:18.


Forum software: vBulletin, versie 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Integrated by BBpixel Team 2019 :: jvbPlugin R1012.365.1