.:.
  #1  

Sproeivlieger

« Vorige hoofdstuk   Alles over het beroep van piloot
  Volgende hoofdstuk »

 

Het sproeivliegen als beroep is in Nederland en BelgiŽ zeldzaam. In het Engels heet dit beroep "agricultural pilot" en internationaal is de bedrijfstak wel groot.
ChemicaliŽn worden verneveld boven landbouwgebieden, ter bescherming van de gewassen. Er mag alleen met preventief werkende middelen worden gespoten, het echte bestrijden met chemicaliŽn wordt niet meer gedaan.
De vliegtuigen waarop gevlogen wordt zijn echte werkpaarden, "luchttractors". Veel gebruikte vliegtuigen zijn de Grumman Airtractor, de Ayres Turbo Trush, Piper Pawnee Brave, Piper Pawnee, Grumman ag-cat en Piper Cub.

 

Inhoud

Werkwijze


In een perceel waar gespoten moet worden, worden om de 40,5 meter vlaggetjes geplaatst. De vlieger vliegt hier over heen en weer met "runs" van gemiddeld 8 seconden. Vanwege het laagvliegen (de hoogte waarop gesproeid wordt is ca. 3 meter) moet terdege rekening worden gehouden met obstakels als hoogspanningskabels, bomen en windmolens.
In Nederland zijn de te bespuiten percelen relatief klein, variŽrend van 300 tot 500 meter. In het buitenland zijn de percelen honderden hectaren groot en wordt gebruik gemaakt van GPS navigatie om zo nauwkeurig mogelijk te spuiten.

Aantekening


Een ag-piloot dient een spuit-aantekening in het brevet te hebben, evenals een licentie om met chemicaliŽn te werken. Vliegbedrijf Tom v.d. Meulen is de enige in Nederland die een dergelijke opleiding verzorgt. De opleiding wordt gevlogen in een tweepersoons Piper Cub.
De Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze tak van vliegen, zijn verenigd in de Vereniging Nederlandse Landbouwluchtvaartbedrijven (VNL), met in totaal zo'n 13 vliegtuigen.

Buitenland


Werk je gespecialiseerd als ag-piloot, dan kan dit betekenen dat je ook in het buitenland op zoek moet gaan naar werk. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel betekenen. In Amerika en AustraliŽ worden opleidingen gegeven, zowel op vleugelvliegtuigen als op helikopters. De verdiensten in het buitenland kunnen oplopen naarmate je meer klussen aanneemt, ook als je nog maar weinig ervaring hebt.

In Amerika wordt begonnen met sproeien in het zuiden van Texas, waarna de seizoen worden gevolgd tot aan North Dakota. Zo kan men 10 maanden per jaar aan het werk zijn. In Nederland loopt het seizoen tussen eind mei en begin september.

ę Vorige hoofdstuk   Alles over het beroep van piloot
  Volgende hoofdstuk Ľ

Contributors: Diana
Gemaakt door Diana, 05-05-2007 om 23:02
Laatst bewerkt door Diana, 05-05-2007 om 23:02
0 reacties , 8819 keer bekeken
Antwoord
Article Tools
Weergavemodus

Plaatsingsregels
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn UTC +2. De tijd is nu 21:15.


Forum software: vBulletin, versie 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Integrated by BBpixel Team 2020 :: jvbPlugin R1012.365.1